Att lära sig simma

Att lära sig simma

I många länder runt om i världen får inte barn möjlighet att lära sig simma vilket resulterar i att man inte heller som vuxen kan simma. I Sverige är simundervisning ett obligatorisk inslag i skolan och alla får möjligheten att lära sig. Det sker under ordnade former i en simhall med simlärare. Ofta kan klassen delas upp i olika grupper utifrån vilken kunskap man har sedan tidigare. Några kanske aldrig har fått möjligheten till att lära sig och andra har varit i vatten sedan de var riktigt små.

Att lära sig simma
Att lära sig simma

På simskola brukar barn motiveras genom att få utföra olika övningar och på så sätt samla ihop till medaljer som de kan samla på. När man lyckats simma en viss sträcka eller hoppat från kanten kan man alltså köpa ett märke som sedan går att visa upp exempelvis för en stolt mormor. Önskar man att barnet ska få möjlighet att utveckla sina simkunskaper finns flera simskolor som har öppet under sommaren. Det utövas då ofta i utomhusbassänger vilket kan bli ett väldigt härligt sommarlov minne för barnet.

Som vuxen är det viktigt att hela tiden vara närvarande och uppmuntra barnet till att våga testa. Ha barnet under uppsikt och kolla absolut inte ner i en mobiltelefon eller liknande. Är barnet väldigt osäker i vatten ska en vuxen alltid vara väldigt nära och exempelvis armpuffar kan användas. Generellt får man först lära sig att simma bröstsim och sedan gå över till ryggsim när man är mogen för det. Dock handlar det alltid i första hand om att vara bekväm i vatten och våga doppa huvudet och bli blöt. Barn ska inte behöva gå runt och vara rädd för vatten.

Ta dyklektioner

Många vuxna drömmer om möjligheten att dyka med lufttuber. Det finns flertalet olika certifikat som man kan ta vilket ger rätt att dyka ner till olika djup. Har man aldrig testat dyka kan det vara bra och först prova snorkla. Då andas man vanlig luft genom en snorkel och flyter runt på ytan av vattnet. Nästa steg är att ta ett provdyk med tuber. Först får man en teorigenomgång som bland annat handlar om hur man kommunicerar med varandra under vattnet, hur man håller reda på hur mycket luft man har kvar och andra viktiga saker. Sedan är det dags att prova dyka under vatten och uppleva en helt ny värld.

Ta dyklektioner
Ta dyklektioner

Är detta något som sedan lockar och man vill fortsätta utöva denna sport så får man ta ett grundcertifikat som ger rätten att på egen hand dyka. Dock ska man aldrig dyka helt ensam utan alltid tillsammans med en annan person ifall att något skulle hända. Vill man ha möjlighet att ta med andra och dyka finns det diverse andra certifikat som man kan genomföra. Hur djupt man får dyka och andra faktorer styrs helt och hållet utifrån de typ av certifikat som man innehar. Läs alltid på och undersök vad som gäller utifrån olika certifikat innan en kurs genomförs och så att det gäller i alla länder.

© 2021 Smittande oro mod