Campa till nästa helg? Vad man bör tänka på

Campa till nästa helg? Vad man bör tänka på

När man sitter mitt ute i skogen och ska slå läger och sätta upp tältet, då är det bra stämningsdödande att märka att en av tältpinnarna inte är med. Därför kommer här en checklista för alla som spontant känner att kall från naturen och bestämt sig för att åka ut för att campa nästa helg.

Låt oss börja med tältet, själva bostaden. Ingen kan sia in i framtiden, i synnerhet inte om vädret (det är därför det är världens bästa samtalsämne). Men försök ha lite koll på vad prognosen säger ändå. De brukar inte vara helt ute och cykla. Bestäm tält utifrån hur många det är som ska sova i tältet, vad SMHI eller YR säger om molnen och solen och hur mycket (alltså många kilon) man vet att man kommer klara av att bära på. Är det en vandringscamping som är aktuellt, då ska man nog välja ett lättare tält. Men om man tar bilen till en campingplats, då kan man faktisk unna sig ett lite större och tyngre tält. Ett tips till när det kommer till tältet är att prova att sätta upp det innan man ger sig ut i vildmarken. Med egen erfarenhet kan jag säga att det inte är roligt att komma fram när mörkret har lagt sig, ficklampan är trasig, det börjar småregna så smått och… man har inte den blekaste aning om hur tältet ska sättas ihop. Okej, det var tältet. Dags för inredningen. Sovsäckar och liggunderlag eller madrass. I sovsäckarnas värld finns det minst lika många olika typer som det finns människor. Nästan i alla fall. Supervarma, jättelätta, tighta, breda, i siden (?) med mera. Vårt råd är att ta en rektangulär sovsäck och inte en korvformad. Och tänk på vädret igen. Alltid detta väder. Man ja, så är det när man ska ut i naturen. Vintercamping kräver av naturliga skäl varmare sovsäckar, så är det helt enkelt. Precis som med sovsäckar finns det en mängd olika typer av liggunderlag och madrasser. De behöver egentligen inte vara särskilt krångligt. Viktig är att den är bekväm – inte för mjuk eller för hår (helt personligt), att den är lätt att använda och att bära på. Tänk på vilket underlag som det ska tältas på när underlag eller madrass väljs ut. Också om man vill blåsa upp en luftmadrass eller om det känns bättre med något man bara vecklar eller rullar ut. Vissa luftmadrasser har idag en inbyggd pump, vilket kan göra det hela enklare. Att tänka på där är att det ofta krävs el och att det bli aningens tyngre.

Campa till nästa helg? Vad man bör tänka på

Det ska var mysigt att campa

Som tidigare nämnt är det inte roligt att vara i fullständigt mörker när man är ute och campar. Kom därför ihåg ficklampa och annan slags belysning när campingväskan packas. Designen och funktionerna variera men vanligast är att man har en lampa som kan hängas eller ställas upp i tältet som en slag vardagsrumslampa, och att man har med sig minst en ficklampa. Helst en till varje person så det inte blir gräl när man måste ut och göra nödvändiga behov. Planerar man att laga sin egen mat krävs det köksredskap i packningen. Kokkärl, stekpanna, bestick, tallrikar och dryckeskärl av något slag. Vill man kan ett litet stormkök vara på sin plats. Tändare eller tändstickor också! Stolar och annat mys kan man också packa med, men det beror såklart på vad för slags camping man är sugen på att göra.

Det ska var mysigt att campa

Redo? Alltid redo!

 

 

© 2021 Smittande oro mod