Lär dig brygga öl

Lär dig brygga öl

Öl, mångas favoritdryck. Tänk dig en varm sommardag. Du sitter och äter lunch med dina vänner, det var en god lunch. Ni pratar, har väldigt trevligt och skrattar åt ett gammalt minne som ni upplevt tillsammans. I handen har du en kall öl och du känner att livet känns bra. Du säger till dina vänner ’Det här är god öl men vore det inte kul om vi bryggde våran egen öl någon gång?’

Lär dig brygga öl

Att kunna brygga egen öl har nog många drömt om någon gång men visst låter det som en helt omöjlig tanke att just du ska kunna brygga en egen öl i ditt egna kök där hemma? Det kan förstås luta klurigt men det är möjligt att brygga sin helt egna öl. Vore det inte häftigt att bjuda in på fest och faktiskt då bjuda alla vänner på den där egna ölen? Jo, det vore det faktiskt men hur ska jag gå till väga för att klara av det? Det du behöver är förstås bra råvaror som malt, jäst, humle och vatten. Det finns till och med kurser du kan gå för att lära dig grunden till att brygga din helt egna öl.

Vad är öl?

Öl är egentligen jäst som kommer till av spannmål som kryddas humle. Det är möjligt att brygga sin egna öl men det är några steg du måste genomföra innan du själv kan dricka ölen.

Bryggningen – Du behöver blötlägga korn för att de sedan ska kunna växa. När de gör det så frigörs enzymer som sedan förvaltar kornens stärkelser till socker. Efter några dagar så är det torkning som gäller och efter det har du malten klar.

Mäskningen – Nu när du har malt så ska den krossas vilket den gör med hjälp av varmt vatten. Nu börjar en process där enzymerna från malten börjar brytas ner och blir slutligen socker. För ja, det är mycket socker i öl. Sedan silas maltresterna bort och efter det har man sötvört. Sötvörten kokas tillsammans med humle vilken resulterar till en öl som som har beska, arom och bra hållbarhet. Sötvörten är nu stamvört ska nu vidare in i kylning och pumpas över till en jästank.

Jäsning – nu är vi där, nu är ölen nära. Under jäsning så tillsätts jäst och kommer att göra så att sockret i vörten blir alkohol, det tillkommer kolsyra och tillslut tillsätts även smakämnen så att drycken blir god. 4 Lagring – Sedan handlar det om vilken öl vi vill skapa. För att tillverka rätt öl behöver vi lagra, filtrera, göra en pastöring, och tappa ölen för att få till den perfekta ölen. Råvaror du behöver: som bas behövs jäst, humle och vatten. Svårare än så behöver det alltså inte vara. Tänk att faktiskt ha bryggt sin egna öl och ha ett lager där hemma med sin helt egna öl, vore det inte häftigt? Drömmen om öl kan ni bli sann.  Är du manad att brygga din egna öl?

Vad är öl?

 

© 2021 Smittande oro mod