Lär dig spela trummor

Lär dig spela trummor

Att lära sig spela trummor är det många som drömmer om. Att sitta och vara stommen i bandet. Den som håller takten och som andra musiker lutar sig mot för att hålla ordning på sitt spelande. Har man denna längtan efter att bli just trummis är en god förutsättning att man har god taktkänsla, men det är naturligtvis något som alltid går att träna upp. För som trummis måste man se till att det givna tempot hålls hela tiden. Man får inte springa iväg av ren upphetsning eller söla efter av tristess, vilket är lätt att göra om man inte träna och besitter taktkunskaper.

Vad för man mer lära sig då, förutom att håll takten. Ja, till en början är det faktiskt där fokus ligger. Mycket övning med metronom och enklare playback gör att man får in känslan. Till en början playback med trummor och sedan utan. Olika tempon är olika svårt. Övning ger färdighet som sagt så många gånger – och det är ju så sant. Och övning med dessa hjälpmedel leder till bättre rytmik och säkrare taktfasthet. Därför är det inte helt nödvändigt med ett fullständigt och komplett trumset till en början. Att slå och banka på knän och kastruller fungerar bra. Dock är ett trumset önskvärt ju längre man kommer. För som sagt, det handlar inte bara om att kunna hålla takten. När takten sitter (men den kommer alltid att kunna utvecklas – man kan aldrig bli fullärd trummis, utan bara bättre och bättre), är det läge att börja träna till musik och bra låtar. I kurser där man få lära sig spela trummor kommer läraren veta vilka låtar som ligger på rätt nivå och förhoppningsvis kunna kombinera detta med sådan musik som man tycker om. Det blir alltid roligare om det är låtar som man gillar. Smart är även att ta låtar som man känner igen då man lättare kan komma in i flowet. Helt nya låtar kommer man kunna träna på senare när man besitter trumkunskaperna lite mer och bättre.

Lär dig spela trummor

Lyssna, lyssna och lyssna lite till

Genom att lyssna på låtar och musik, och då lyssna på trummorna lite extra, kommer man också kunna lära sig att analysera olika spelsätt. Spelsätt samt figurer som återkommer i trumspelandet är guld värt då det upprepade gånger är varianter av dessa figurer som förekommer allt som ofta när man spelar trummor. I samband med detta är det bra att försöka lära sig trumnotläsning, vilket många inte tror behövs. De som lär sig att spela trummor utan kurs och lärare blir sällan duktiga på notläsning, och de tror ofta att det inte gör så mycket, men faktum är att det är helt tvärtom. Om man tar sig tiden att plugga och öva in det teoretiska med noter och pauser kommer båda inlärningsfasen på det praktiska planet och ens gehör att förbättras avsevärt. Som grädden på moset går det dessutom snabbare att lära sig att spela riktigt bra, och man får chansen till att spela nya låtar på ett betydligt enklare sätt än de som väljer bort den musikteoretiska biten.  När man går en kurs i trummor får man lära sig olika slagtekniker, när de olika trummorna och andra delarna av trumsetet ska användas, koordination med fötter och händer (och gärna huvud om man vill headbanga också), fill-ins samt grundkomp. Att bli en riktig stjärna går för de flesta, men som med allting krävs det en stor portion tålamod och ett idogt arbete med övningar och lyssning.

Lyssna, lyssna och lyssna lite till

 

 

© 2021 Smittande oro mod