Lär dig stå på händer

Lär dig stå på händer

Lär dig stå på händer

Att stå på händer är något många någon gång i sitt liv har velat lära sig. Det är inte ovanligt att se barn klara av att stå på händer. Speciellt bland tjejer är det vanligt som ofta lär sig att hjula redan i en väldigt tidig ålder. Sen i vuxen ålder händer det att man ser någon som står på händer. De som inte gjorde det som barn tänker då att nu är det minsann dags att lära sig. Och de som kunde stå på händer som barn tänker att eftersom de gjort det tidigare borde de kunna klara av det igen. Men det är skillnad mellan en vuxen persons kropp och ett barns kropp. Kroppen har en helt annan uppbyggnad och dessutom hunnit växa till sig och bli tyngre. I en viss ålder försämras även vårt balanssinne som är viktig del i att kunna stå på händer.

Stå på huvudet

Ett bra mellansteg för den som vill lära sig att stå på händer är att börja lära sig att stå på huvudet. Detta kan göras genom att huvudet mot marken och sedan händerna en bit framför. Så att huvud plus händer tillsammans bildar en triangel. Alternativt kan man ha händerna mot huvudet och underarmar mot golvet och låta armbågarna bära en del av vikten. Genom att ha händer eller armbågar som tar upp en del av vikten tillsammans med huvudet blir det en mindre belastning för axlarna. Nu kan man i stället fokusera på att lära sig tekniken för att komma upp i handstående position.

Börja med att komma ner så att du kan placera huvudet och händer eller armbågar i rätt position. Ju större triangeln som bildas är desto lättare kommer det att vara att hålla balansen. Så ett tips kan vara att börja med en ganska så stor triangel och arbeta därefter för att göra den mindre och mindre. Om det gör ont att ha huvudet direkt mot golvet kan en yogamatta eller liknande vara till hjälp. Dessa finns bland annat hos gymgrossisten. När huvud och händer är på plats, ställ dig då som om du skulle springa ett 100-meterslopp. Sparka sedan upp underkroppen med hjälp av fötterna. När du gör detta, var lite försiktig i början. Testa försiktigt så du börjar förstå hur mycket kraft som krävs för att komma upp. Och se till att ha en vägg eller fritt utrymme framför dig ifall du skulle slå över.

Stå på händer

Stå på händer

När du känner att du kan stå på huvud är det bara att börja försöka med att stå på händer. Bra då är att börja mot en vägg. Då kan du antingen försöka pressa dig upp från huvudstående till handstående. Alternativt direkt ställa händer axelbrett och sedan inta samma startposition som för att stå på huvudet, skjuta ifrån med benen för att hamna i en handstående position. Börjar du mot en vägg kan du tillåta sig själva att luta fötterna mot väggen för att en liten stund i taget komma ut med benen för att stå helt på egen hand. Sen är det bara att öva som gäller för att sedan kunna stå på händer.

© 2021 Smittande oro mod