Om att gå på kurs i improvisationsteater

Om att gå på kurs i improvisationsteater

Vad är egentligen improvisation och hur kan improvisation stärka våran självkänsla och fria kreativitet. I grund och botten är improvisation ett annat ord för frihet. I just teater innebär improvisation att man inte följer några riktlinjer eller manus. Man jobbar istället utefter en helt fri tankegång där allting kan inträffa och där man samarbetar med sina motspelare och anpassar sig efter deras tankegång. Det finns idag en mängd olika kurser i just improvisationsteater av många anledningar. Det är framförallt ett bra sätt att få utlopp för sina känslor och förbättra tankeflödet. I improvisation finns det inga rätt eller fel och många känner att denna typ av frihet kan ge dem en lugnare och mer avslappnad vardag utanför teaterlokalen.

Om att gå på kurs i improvisationsteater

I Sverige introducerades improvisationsteater under 80-talet av Keith Johnstone som nu anses vara Sveriges pionjär inom detta område. Senare under 80-talet tillkom också olika former av teatersport där man använde improvisation som ett verktyg för att skapa komiska scenarion. Improvisationsteater är fortfarande väldigt vanligt inom teatervärlden.

Vart kan man gå på kurs i improvisationsteater?

Det är många städer som har bra teaterlokaler och då även erbjuder någon form av teaterkurs. De kommer alla garanterat innehålla improvisation i olika former. Improvisationsteater kan även utföras inom radio och TV även om det är mera vanligt på scen.  Om där du bor har begränsade möjligheter att gå med i en teatergrupp kanske det inte är någon dum ide att starta upp ett nytt projekt. En lokal improvisationskurs i teater som för personer samman men också tillåter folk att få utlopp för sin kreativitet och samtidigt ha roligt. Improvisationsteater innebär garanterat en hel del skratt då man aldrig vet vad som väntar sig och ingenting kan planeras. Starta upp en kurs med dina vänner.  Om du är intresserad av att börja eller kanske till och med starta upp en kurs i improvisationsteater har du här några saker som kan vara värt att ha i åtanke.  Hitta eller starta en kurs som är på din nivå. Innan man har fått in flytet och känslan för att improvisera kan det vara svårt och kanske till och med obehagligt och kännas pinsamt. Det krävs träning för att släppa på alla hämningar och blyghet för många medans för andra faller det helt naturligt. En kurs i din nivå gör att du känner dig mer säker och du är omgiven av personer med samma erfarenhet vilket kommer att underlätta.  Ha roligt, i improvisation finns det inga rätt eller fel. Utan riktlinjer kan man hamna vart som helst och därför måste man kunna anpassa sig efter personerna omkring dig. Och viktigast av allt, ha roligt. Skratta mycket. Saker kan alltid gå fel och improvisation kan leda in på alla de möjliga outforskade områdena.

Vart kan man gå på kurs i improvisationsteater?

Om ni letar efter bra kurser i teaterimprovisation rekommenderar vi framförallt Stockholm improvisationsteater som erbjuder kurser för alla. Det spelar ingen roll om du är målare eller snickare, alla kommer att passa in. De inriktar sig också på att erbjuda kurser inom improvisationsteater för företag för att stärka medarbetares samarbete och personernas självkänsla. Teater är till för alla.

 

 

© 2021 Smittande oro mod