Om att lära sig sjunga!

Om att lära sig sjunga!

Alla som vill kan lära sig att sjunga, alla kan utvecklas och bli bättre. Tänk på vad just du vill satsa på och låt ingen annan bestämma oavsett om det är opera, pop, hiphop eller rock så är det just du som bestämmer. Självsäkerhet är viktigt, våga ta plats och tro på dig själv och ha kul så lär du dig enklast. Älska musiken, lyssna på musiken, sjung överallt så ska du se att du blir bättre allt eftersom du sjunger bäst. Att sjunga är ofta både rofyllt och roligt, för många är sången ett sätt att uttrycka sig när ord inte längre räcker till.

Om att lära sig sjunga!

Om du inte tillhör de få som fötts som musikaliska genier, behöver du bara lite längre tid. Vissa lär sig hemma, visa går på musikskola och visa tar privat lektioner och träffar sångpedagoger för att förbättra sin sångteknik. Beroende på vilken genre du vill satsa på så behövs olika sångtekniker, vilket tar olika lång tid. Det kanske lättaste sättet att börja på där hemma är genom att öva på karaokeversioner av redan existerande låtar, på det viset blir du mer säker och du hör hur du låter på ett mycket bättre sätt än om artisten sjunger med. På Youtube finns ett flertal exempel på hur man kan värma upp sin röst med hjälp utav att röra på tonerna, gå från mörk till ljus. Ett väldigt bra sätt att lära sig är att gå med i en kör, där man lär sig att samsas med flera olika stämmor, det finns ett flertal körer för er som är nybörjare och för er som redan är sångvana och bara vill utvecklas. Om ni bor i Linköping kan jag rekommendera er att ta kontakt med sångpedagogen Eva Bergenhem, utöver solokurser har hon både körer och sång kurser för att förbättra hälsan.

Hur några kändisar lärde sig!

Trotts att Måns Zelmerlöw gick på musikgymnasium så var det i kören hans arbetsliv började på riktigt ‘’Du lär dig att sjunga i stämmor och att läsa noter’’ säger han själv i ett tv program på kanalen yle. Lisa Ajax går till en sångpedagog berättar hon i en vlogg på Youtube. Carola Häggkvist gick i en utav Adolf Fredriks musikklasser en skola där även artister som Molly Sandén, Pernilla Walgren, Danny Saucedo, Peter Jöback och Salem Al Fakir har gått, innan hon började i musikskolan tränade hon upp sin sångteknik alldeles själv.

Hur några kändisar lärde sig!

Magnus Uggla brukade sitta i köket och lyssna på sin mammas sånglektioner, kanske var det där den stora artistens resa började? Efter ett flertal försök hittade Uggla glamrocken och resan har bara fortsatt. För Darin Zanyar började det på idol när han som 17 åring kom på andra plats, han har hunnit släppa 8 album och att skriva en låt till kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop, i början sjung, skrev han engelska låtar men han har på senare tid släppt en del svenska låtar, vilket han beskriver blir ett mer personligt sätt att sjunga på.

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2021 Smittande oro mod