Vad är en Darbuka?

Vad är en Darbuka?

Vad är en Darbuka?

Denna artikel kommer att handla om slaginstrumentet Darbuka. Darbuka, även kallad doumbek eller derbeki, är en traditionell bägar-trumma känd för att vara det främsta slaginstrumentet i Mellanösterns musik. Dess enda huvud och bägarformade kropp skiljer det från andra liknande instrument som till exempel den indiska tablan och pakhawaj och Mellanöstern ramtrummor som tillverkas i tjära. Darbukas rötter kommer geografiskt från Turkiet, Armenien och Egypten, från orientalisk musik där dynamiska takter och rytmisk resonans är ganska vanliga. Darbuka uppnår sina unika egenskaper och ljud både genom hur det väl spelas såväl som hur det är konstruerat. Detta instrument är väldigt lik alla andra musikinstrument så har sitt eget språk, eller bol, som kommunicerar ett specifikt rytmiskt mönster.

Darbukans mångsidighet

Mångsidigheten i darbuka-musiken upplevs bäst när den har utövats i flera år. Fler möjligheter för hur det kan spelas upptäcks ständigt inklusive inte bara genom östliga beats utan även västerländska stilar. Trummans vackra ljud och resonans kommer från den bägarformade kroppen som är en form som är idealisk som för att skapa ljud som sällan kommer från andra instrument. Större trummor erbjuder en högre och djupare toner jämfört med mindre (tex darbuka) som är mycket mjukare och tystare. Men alla slagverk har sin plats i musiken.

Det finns många olika sorters darbukas i världen, var och en innehåller unika noter och ljud. De mest typiska regionala varianterna av trumman är egyptiska, turkiska, orientaliska och arabiska, var och en kompletterar den rika kulturella mångfald som den kommer från. Det traditionella materialet som används för att framställa trumkroppen är lera, trä eller ibland metall, och huvuden är gjorda med gethud sträckt över toppen för att göra trumhuvudet. Moderna darbukas är tillverkade med metallkroppar och syntetiska / plasthuvuden.

Så här spelas den

Så här spelas den

Generellt spelas instrumentet genom att hålla trumman mellan benen eller under vänster arm och sedan använda fingrarna på båda händerna för att slå. I Mellanösterns rytmer används den högra handen för de tunga slagen medan vänster fokuserar på accenter och fyllningar. Trumman populariserades som en del av världsmusikgenren efter sin första uppträdande i Western Music under mitten av 1900-talet. Den franska kompositören Hector Berloiz presenterade en balsamtrumma, för första gången inom en västerländsk musikkomposition, i sin opera Les Troyen. Senare användes den tillsammans med en strängorkester i verk som komponerades av Halim El-Dabh på 1950-talets produktion-Tahmeel. Men den mest framträdande historien som durbuka har är dess användning inom magdans i Mellanöstern, därmed känd som “hjärtat inom magdansen”.

Darbuka är speciell eftersom det inte finns lika många darbuka-musiker som det finns trummisar. Samtidigt ger den en helt annan rytm som trots allt även kan återskapas med datorgenererad musik samt med elektriska trummor. Det finns få kurser i darbuka i Sverige men i andra länder erbjuds en mängd kurser på dom flesta musikskolor. Främst i Armenien. För dig som är intresserad finns kurser att gå på online exempelvis via Youtube och andra videokällor. Det är värt att i alla fall lyssna på om man aldrig gjort det innan. Det är ett unikt och coolt ljud.

© 2021 Smittande oro mod