Weekendkurs i stickning

Weekendkurs i stickning

Sedan jag fick sluta med alla mer krävande hubbyaktiviteter när mitt knä pajade så blev jag uttråkad. Jag hade ju alltid både sprungit, ridit, klättrat och gått på gym. Sedan blev kjag i princip handikappad på grund av mitt pajade knä. Det går att göra en del övningar på gymmet men en massa saker jag inte kan göra.

När jag kände mig sådär desperat en kväll så började jag googla efter “billig hobby”. Gång efter gång återkom jag till resultatet som visafe stickning som ett bra alternativ. Jag som aldrig stickat i hela mitt liv. Ärligt talat tyckte jag att det såg urtråkigt ut och svårt dessutom.

Stor utmaning

Men, jag gillar utmaningar. Efter att tanken sjunkit in så började jag läsa på lite mer om stickning. Eftersom jag är lite av en teoretiker så vill jag alltid veta innan vad jag sysslar med. Bakgrund, stilar, kostnader och allt annat är sånt jag vill kolla upp. Ja, lite av en kontrollmänniska är jag nog. Därför har jag avskräckts från allt som handlar om stickning eftersom bara en stickbeskrivning skrämt mig nog, det kändes som att försöka läsa på kinesiska när jag skulle läsa en sån. Men när jag började se det som en teknisk utmaning istället så blev det enklare för mig. Jag skrev ned olika saker att ha koll på som material, termer och uttryck, masktäthet, avslut, mönster, diagram och liknande. Sen läste jag på så mycket som möjligt om de olika grejerna på listan.

Det här var min start inom stickningen, men innan jag ens provat att sticka så såg jag en annons om en weekendkurs i just stickning för nybörjare så jag anmälde mig. Har nog aldrig varit nervös inför en kurs innan men inför denna var jag det. Helt i onödan visade det sig. Läraren var en ung kille och faktiskt så var det lite av en förlösare för mig, det kändes som att om han klarat det så ska jag också. Killen var helt perfekt lärare, både kunnig, pedagogisk och inspirerande.

Alla nybörjare

Det visade sig att ingen annan hade läst på innan som jag gjort, så grunderna han gick igenom hade jag lite koll på i alla fall. Tills det kom till det praktiska.

Att vara mentalt närvarande vid stickning är ett måste, man kan inte hålla på att tänka på en massa annat. På det sättet är det väldigt avstressande, ja åtminstone för en nybörjare som jag. Kanske är det annorlunda när allt går på rutin, men det fortsätter nog vara rogivande hela tiden.

I princip alla aspekter av stickning avhandlades och diskuterades under kursen. Exempelvis hur billigt det är, det krävs inte mer än några hundringar för att man ska ha att göra under flera veckor. Och dessutom kan man ju även sälja sina färdigstickade alster och få tillbaka pengarna på det sättet. Eller så glädjer man nära och kära om det inte är något man tänker behålla själv. På det viset är man ju även klimatsmart, ur miljö- och hållbarhetsperspektiv är det en suverän grej att sticka klädesplagg själv istället för att alltid köpa nyproducerade kläder.

Jag kan väl tänka att på det sättet var de smartare förr när de gjorde egna kläder och sydde om befintliga. Då lärde de sig ju också att sy och sticka redan som ung, idag är det inte så på samma sätt. Faran är att vi till slut tappar kunskapen helt. Därför är såna här kurser otroligt viktiga för att sprida kunskapen om hantverket. Och faktiskt verkar det som om intresset fått lite av en pånyttfödelse senaste åren. Fler och fler ungdomar börjar att sticka och gärna tillsammans också.

Stickning
Stickning

Internet kan inspirera

På internet kan man hitta en enorm mängd videos att få inspiration ifrån men även att lära sig mer av. Om man verkligen vill så går det snabbt att lära sig att sticka, det upptäckte vi 16 deltagare vid weekendkursen.

Många satt under kvällarna och letade mönster och instruktionsvideos på youtube och andra sajter. Men jag föredrog att pausa hjärnan kring stickning och spelade något bordsspel med min rumskompis eller schack och tjugoett online. Jag var liksom tvungen att tänka på något annat för några timmar, på det sättet kunde jag vara fullt fokuserad under dagarna.

Helgen var givande och intensiv och jag lärde mig oerhört mycket. Jag skulle definitivt råda alla som är nyfiken på stickning att gå en weekendkurs. Jag tror att det bästa sättet att snabbt lära sig är att gå en intensiv kur så att man kommer igång direkt. För mig funkade det i alla fall.

Så nu är förstås frågan om jag lyckats sticka något vettigt sen jag lärde mig? Ja, faktiskt. Hade länge haft en längtan efter en gråaktig cape i islandsull. Nu har jag gjort en, det var inte så svårt. Det var inte isländsk ull dock utan vanligt garn men nu vet jag att jag kan så jag ska stasa på en i äkta isländsk fårull, inköpt på island.

© 2021 Smittande oro mod